Vi skapar design

Med betongen i fokus för det offentliga rummet

Design, eller formgivning, är ett begrepp som beskriver ett föremåls konstruktion, utseende eller den skapandeprocess som används från idéstadiet till färdig produkt. Latinets "designo" ligger till grund och översätts till svenska "peka ut", "avbilda" eller "framställa".

På Starka är betongen i fokus. Vi vet vilka egenskaper materialet står bakom, och vi vet att vår mångåriga hantverkserfarenhet kan skapa fantastiska kreationer. Tillsammans med en rad olika samarbetspartners har vi kunnat framställa fysiska exempel på när de båda branscherna arbetar i symbios. Vi är oerhört stolta över BOB Betong, OPPO Betong, det uppdaterade Sienasortimentet och Umbra. Låt det offentliga rummet stå i fokus, och låt umgänget mellan människor förgyllas av attribut med god design och funktion.

Våra designprodukter

Med en brief från oss har våra samarbetspartners designat de bästa produkterna utifrån givna förutsättningar. I designprocessen har betongens fördelaktiga egenskaper tagits i beaktan och vi kan utnyttja vårt material maximalt.

Inspiration

Umbra Solitärer

Klicka för större bild

Mini OPPO

Klicka för större bild

BOB Betong

Klicka för större bild

OPPO Betong

Klicka för större bild

Siena Pollare

Klicka för större bild

Samarbetspartners

Blå Station

Tack vare det fantastiska samarbetet med Blå Station har OPPO Betong och BOB Betong fått sin plats på marknaden. Bakom OPPO Betong står designer Stefan Borselius, och den mjuka stolen kunde år 2009 kläs i betongklädnad.

9 år senare, närmare bestämt år 2018, såg BOB Betong dagens ljus. Den mjuka prisbelönta soffan gjordes då om i en betongvariant i ett samarbete mellan Starka och designer Stefan Borselius och Thomas Bernstrand.

1 av 3
Samarbetspartners

Studio Doms

På uppdrag av Starka tog designerduon Studio Doms fram en produktserie ”för den nya tidens utemiljöer, med fokus på det offentliga rummet”. Serien skulle vara aktuell och samtidigt långsiktig, kännas tidlös. År 2018 lanserades Umbrafamiljen med strikt organiskt mönster och inspiration som hämtats från doriska kolonner likväl som från mönstret som bildas på en sandbotten.

2 av 3
Samarbetspartners

Tommy Nordström & Claes Persson

Med inspiration från staden Siena, vars världsberömda torg är täckt av marktegel, togs vårt välkända system Siena fram. Sedan dess har markbeläggningen fått pryda många offentliga golv. Systemet bygger på 350-modulen, med minsta format 117×117 mm och största 1167×787 mm, däremellan finns ett stort antal olika format och tjocklekar att välja mellan.

3 av 3

Intervju med Studio Doms

"Umbrafamiljen är mångsidig och generös i sitt omfång. Det gör att Umbra ger stora möjligheter till fritt skapande. Vi hoppas att landskapsarkitekter och trädgårdsplanerare ska finna ett inspirerande urval som hjälper dem att skapa vackra och trivsamma utemiljöer".

Intervju med Blå Station

"Jag har alltid undrat varför så få utnyttjar betongens fantastiska egenskaper till att skapa mjuka, organiska former"

Referensobjekt att vara stolta över

Den där känslan när vi stöter på våra designprodukter ute i de offentliga rummen. När betongen får komma till sin rätt och samspela med omgivande natur och miljö. När de former och linjer som våra designers står bakom ges möjligheten att få spela ut och ta över.