Prefabricerade betongprodukter – vi är Starka

Vi skapar hållbara miljöer i betong

Starka är ett självständigt privatägt företag som tillverkar och säljer prefabricerade betongprodukter inom vida tillämpningsområden för bygg och anläggningsverksamhet. Vi har specialistkompetens och moderna resurser för utveckling och tillverkning av produkter för markbeläggning, betongelement och VA-system. Vi kan betong.

Kvalitetsprodukter sedan 1930 – i år fyller vi 90 år!

Med vårt engagemang och vår hantverksskicklighet utgör vi en trygg och smidig samarbetspartner. När Yngve Persson startade verksamheten 1930 var hans främsta avsikt att skapa kvalitetsprodukter. De ledorden bär vi med oss i vårt arbete än idag.

Efter  90 års arbete i Yngves fotspår vet vi på Starka vad vi talar om. Ta till exempel våra patinerade väggelement i varma gula nyanser med en sidenmatt yta eller vår självkompakterande betong – prefabricerade betongprodukter när de är som allra bäst.

Betong är naturens material

Sand, sten, cement och vatten – betong består av rena naturprodukter och passar överallt där flexibilitet och god miljö eftersträvas. Betong har lång hållbarhet och sett över materialets hela livscykel påverkar det vår miljö minimalt.

Läs mer

Historik

1930

Yngve Persson grundar Kristianstads Cementgjuteri AB (KC)

1946

Etablering på nuvarande fabriksområde i Kristianstad

1956

Förvärv av Lunds Cementgjuteri (LC) med sonen Thore som ansvarig

1965

Betongstation för Fabriksbetong byggs

1966

Alfa Rör AB bildas med LC, som delägare

1970

Betongelementfabriken byggs

1971

Bengt Persson blir VD för KC

1972

Kontoret i Kristianstad byggs

1987

Första Sienapriset för årets utemiljö delas ut

1989

Tillverkning av Bya-sten startar

1990

HDF-hallen byggs

1996

Namnbyte till Starka Betongindustrier i Kristianstad och Lund

2000

Företagen fusioneras till Starka Betongindustrier AB

2002

Rörproduktionen koncentreras till Södra Sandby

2003

Bolagisering av Starka Betongelement AB

2004

Koncernen byter namn till STARKA. Produktion av Bradstone startar

2005

Investerar ca 25 Mkr i en ny anläggning för betongplattor

2006

Starka köper Ängelholms Betong

2007

Lars Henrik Persson blir VD för Starka

2008

Ny Betongstation för fabriksbetong byggs i Södra Sandby

2009

Starka EcoNox miljövänlig betongplatta tillverkas

2010

Starka köper elementfabrik i Arboga

2011

Starka köper ny markstensmaskin (en av världens 5 snabbaste)

2011

Starka köper C. Holmqvist Entreprenad

2014

Starka etablerar ny produktionsanläggning för marksten i Strängnäs

2014

Svante Hössjer blir VD för Starka Betongindustrier och Peter Weidemanis blir VD för Starka Betongelement

2015

Lena Holst Koncernchef

2017

Per-Olof Nilsson blir Affärsområdeschef för Starka Betongindustrier

2018

Avyttrar fabriksbetongverksamheten och säljer de båda betongstationerna i Kristianstad och Södra Sandby till Betongindustri AB, ett företag i den tyska HeidelbergCement-koncernen.

Krister Fahlström blir VD för Starka Betongindustrier

2019

Säljer entreprenadsverksamheten C. Holmqvist Entreprenad

2020

Firar 90-årsjubileum

Certifikat

Starka AB är certifierad enligt ISO 9001:2015

ISO 9001 är en standard för ledningssystemet i ett företag. Det berör allt som påverkar kvaliteten, från hur man svarar i telefon till varan är levererad. Här beskrivs hur man ständigt förbättrar processerna och verksamheten för att möta kundernas behov. Starka är 3:e part certifierat enligt 9001:2015.

Starka AB är certifierad enligt ISO 14001:2015

ISO 14001 är en standard för miljöledning i ett företag. Därmed ser vi till hela livscykeln för våra produkter samt jobbar aktivt med att t.ex. minska utsläpp och spill och att öka användandet av förnybara resurser. På Starka är detta integrerat i ledningssystemet. Starka är 3:e part certifierat enligt 14001:2015

För certifikat som PDF – klicka här.

 

Starka är licensierad i Vilma

VilmaBranschrådet Vilma har utsett Finfo som distributör och kvalitetssäkrare av artikelinformationen. Finfo är den centrala och rationella lösningen inom bygg-, färg- och järnhandelsbranscherna som kopplar samman leverantörerna – butikerna – kunderna. Finfo´s affärsidé är att via effektiva lösningar för insamling, förädling, kvalitetssäkring och distribution av artikelinformation mellan leverantörer och deras kunder skapa förutsättningar för en effektiv e-handelsprocess.
www.branschradet-vilma.se

Starka är medlem i Basta registret

BASTA-systemet är ett register över byggvaror som uppfyller vissa egenskapskriterier med avseende på miljö- och hälsofarlighet. Leverantörerna har själva kontrollerat att varorna uppfyller kriterierna och löpande revisioner kontrollerar dessa uppgifter.
www.bastaonline.se

Starka är med i förpacknings- och tidningsinsamlingen

Vårt miljöarbete skall baseras på en helhetssyn där vi inte bara tar hänsyn till vår tillverkning utan produktens effekter skall beaktas under hela dess livslängd.

Vårt avfall skall källsorteras och
– i första hand återanvändas
– i andra hand återvinnas
– i sista hand lämnas för deponering.

Vid val av produkter skall vi beakta miljöegenskaper.
Vår produktion skall vara ren och resurssnål.
Material- och energiförbrukning skall optimeras.
www.ftiab.se

Samarbetspartners

Verksamhetsgrenar

Betongelement

Vi erbjuder kompletta stomsystem och flexibla systemlösningar till bland annat industrier, kontor, offentliga byggnader och bostäder. Att ha Starka som samarbetspartner innebär korta kontaktvägar och hög grad av service. Öppenhet och kreativ dialog bildar stommen när vi tillsammans med dig som kund formar elementens utseende och funktion. Läs mer

1 av 4
Verksamhetsgrenar

Mark & Mur

Vårt mark- och mursortiment står för valmöjligheter och kvalitet. Oavsett om det gäller den privata trädgården eller det offentliga rummet har vi ett gediget utbud och något som passar alla. Marksten, plattor, murar, dekorsten, kantstöd, trappor, miljö- och trafikprodukter – du hittar samtliga i vårt naturmaterial betong (och med några kompletterande produkter i granit). Läs mer

2 av 4
Verksamhetsgrenar

Stödmurar

Vi har tillverkat stödmurselement i Ängelholm sedan början av 1980-talet. Idag är vi ledande tillverkare och våra leveranser sträcker sig över hela landet. Stödmurar typ Ängelholm används med fördel som stöd mot fyllnadsmassor vid terrassering och anläggningar. I standardutförande är våra stödmurselement slät ljusgrå. Vi erbjuder även olika mönster på stödmurens yta. Läs mer

3 av 4
Verksamhetsgrenar

VA

Komplett med rör och brunnar, avskiljare och vattenrening. Starkas va-produkter kännetecknas av det stora användningsområdet, moduluppbyggnaden, den täta gummifogen och att de naturligtvis är tillverkade av betong. Läs mer

4 av 4

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vi vill vara en part som starkt bidrar till att hitta nya produkter och vägar för att skapa en hållbar framtid för oss, våra barn och miljön.

Jobba hos Starka

Vi blir aldrig bättre än de som jobbar med oss. Därför söker vi ständigt efter nya medarbetare till Starka som vill vara med på vår utveckling framåt. Läs mer och se våra lediga tjänster.

Betong är hållbart

Ett hållbart byggmaterial med stor betydelse för ett långsiktigt hållbart samhällsbyggande, det sammanfattar vårt favoritmaterial ganska bra. Läs mer på Svensk Betongs nya kampanjsida.

Kontaktpersoner

Kontaktpersoner

Vi svarar gärna på Era frågor!

Skicka ett mail till info@starka.se eller ring vår Växel på 044-20 25 00.
Mark & Mur
Betongelement
Stödmurar
VA
Styrelse