Frågor och svar

Skicka en fråga till oss

Här kan du ställa frågor till oss på Starka. Vi besvarar frågorna via e-post i tur och ordning.
Vanliga och återkommande frågor listar vi även här nedan.

Jag godkänner att Starka sparar information om mig. Läs mer här

Jag godkänner att Starka sparar information om mig. Läs mer här

Har en fråga ang. marksten. För ca ett år sedan la mina föräldrar marksten på hela infarten till huset. Nu ska vi gräva ner en fiberkabel. Hur lätt är det att ta bort marksten? Hur gör man på bästa sätt? Hur lägger man tillbaka på ett bra sätt`? Tror markstenen är 7cm hög för att klara av bilen.
Varför får jag färgskiftningar i min Bya-sten läggning?
Jag ska lägga marksten och rama in med en föröjd kantsten. Räknar med en lutning av markläggningen bort från huset som förutsättning för god avrinning. Men lutningen blir ju mot kantsten, hur undviker man att regnvatten ansamlas mot kantstenen? Vi kommer lägga platta Villa Eklusiv PRO.. Vilken kantsten rekomenderar ni då?
Vi har en sten uteplats med era byasten. För två somrar sedan började vi få vit-gråa prickar lite överallt som ser i te bra ut. Kan inte få bort dem. Jag har bilder jag kan skicka. Vill gärna ha råd på vad de kan vara och viktigare, hur vi få bort dem!
Hej, Jag har lagt Siena 350×60, helplatta ljusgrå 12 på min garageinfart. Min fråga är vilken tålighet den har för dubbdäck? Jag har läst på er sida om nötningshållfasthet, hållfast mm men förstår inte vad de innebär.
Har fått en oljefläck på Siena plattor (infart) – har ni några tips på hur man får bort oljan?
Hej! Jag är sugen på att beställa Villa Slät 2/3 plattor (600x400x60) för min garageuppfart. Jag vill däremot ha mindre plattor runt själva huset samt gången från gatan fram till huset. Jag undrar vad folk i allmänhet brukar beställa för detta? Finns det små plattor i Villa-serien för detta? Vad är de vanligaste måtten för dessa mindre plattor runt huset? Jag tänker mig rektangulära plattor för detta. Jag ser att den minsta plattan i Villa-slät-serien verkar vara 400x200x40 (enligt hemsidan). Jag tror att det kanske blir för stort. Vad rekommenderar ni? Tack på förhand!
Har låtit lägga en yta med marksten Antracit 10, 233 mm där stenen innehåller en del kalkutfällningar. Har ni något klokt förslag på hur detta kan behandlas.
Hur påverkar Starkas kalkborttagningsmedel naturen och människan?
I veckan fått lagt villa brillians betongplattor svarta på min uteplats, en del skrapmärken uppstått under läggning el hantering av plattorna. Kan reparationssatsen hjälpa mot vita ytliga skrapmärken? Eller Måste detta beställas eller brukar återförsäljaren tex Henrikssons stenhuggeri ha det i lager?
Jag har byggt en trappa av betongblock nu i vår syns vita utfällningar på stenarna,vad är det hur får jag bort det?
Kan jag handla direkt från Starka?
Varför finns det olika belastningsklasser?
Vilken avtäckning kan jag ha till min Birkamur?
Varför varierar utseendet på min granitsten?
Vi vill ha ett blocksteg men det är inget av måtten som stämmer riktigt. Går det att kapa? Tror att det bara är bredden som vi behöver ändra. Men går det att kapa vilken sida som helst?
Var hittar jag era produkter?
Var hittar jag priserna på era produkter?
Vi har för avsikt att bygga en cirkulär planteringsyta. Önskad innerdiameter är 2 mm, dvs en radie på 100 cm. I Er katalog så finns det en sten som heter Stackstone som vi gillade. I produktinformationen står det minsta radie 57 cm. Vad menar man med minsta, går det att lägga större diameter? Vinkeln på stenen ger ju ett fast mått, hur lägger man den om diametern skall bli större?
Jag har en fråga om dansand ogräshämmande sand. Är den farlig för människor och djur?
Jag har byggt tre ”oddlingssängar” med hjälp av Byasten block. Grabbarna som hjälpte mig har använt någon form av ”klister” eller murbruk för stt fästa dessa. Nu har rötter och annat tvingat ut blocken så jag skulle behöva ta bort och göra om. Frågan är då -” Hur får man blocken rena så att man kan bygga om nya rektanglar? MVH//Thomas
Kan Starka hjälpa mig att rita min trädgård?
Plaza by Starka. Hej, Går det fortfarande att måttbeställa betonplattor hos er? (Läste om ert sortiment Plaza, men det var ett gamalt inlägg o jag hittar ingen aktuell info. Söker stora plattor till en privat trädgård.
Starka Impregneringsmedel.
Vad ska jag göra om jag fått alger på mina markprodukter?
Vad ska jag göra om jag fått kalkutfällningar på mina markprodukter?
Vad ska jag tänka på när det gäller fogar?
Var hittar jag era nyheter?
Hur mycket ska tas bort för att hårdfoga?
Hur lägger jag mina nyinköpta plattor/stenar?
Jag har precis köpt och lagt betongplattor i antracit 40*40*5cm från er till vår villa. jag undrar hur man sköter om plattorna framöver. kan man använda sig av JAPE grönfri för att bli av med ev. mossa som uppstår i framtiden eller har ni några förslag? vill ju såklart inte skada ytskicktet eller färgsättningen på plattorna.
Hej! Har nyligen köpt ett hus i OSBY allt var perfekt utom en mur i betongsten färg lite rödbrun den är smutsig o har mycket kalkutfällningar. Kan jag rengöra den o bli av med kalken? Vad för medel skall jag använda?
Hej! Har en fråga om Starka Fogsand (utan ogräshämmare). Är sanden helt gift- och kemikaliefri så att den kan användas i t.ex. ett terrarium / akvarium för reptiler utan risk för skador eller irritation vid inandning eller om djuret skulle råka äta av sanden?
Hej! Jag var på WillabGarden i Munkedal igår och såg en vacker sandstensplatta, natural sandstone 300 som kom från ert företag. Jag undrar nu var sandstenen kommer ifrån, Sverige ellrn vilket land. Jag är intresserad av miljöfrågor och undrar om brytningen och också om arbetsförhållanden om stenen bryts utomlands.
Hej Vi har beige old town plattor som fått vita fläckar och jag undrar vad kan kan ta bort dessa med ?
Hej problem med vita prickar på betongplattor. Troligtvis någon sorts lav. Vad gör man för att få bort desa.
Hej Mina antrasit bya-mur har blivit grönaktiga och det växer mossa på dem. Hur rengör men dem bäst? Med stålborste och något medel?
Hej Jag planerar att lägga om min garageuppfart. Den är 34 år gammal och det ligger marksten på den idag. 34 år av bilkörning har lett till svackor och hjulspår i uppfarten. Tanken är att lägga ny marksten från starka. Jag undrar om jag behöver byta ut det gamla bärlagret, eller om jag kan använda det befintliga?
Hej Jag har en yta på 160m2 nylagda cementplattor och tänker mej att använda er ogräshämmande fogsand. När jag läste produktbladet står det att man inte ska använda ogräshämmande fogsand intill en betongsockel och då min stenläggning ligger intill husgrunden undrar jag vad är det som kan hända?
Hej! Jag har köpt nyproduktion, och jag har en slänt på kortsidan av min tomt (liten tomt) som jag vill mura upp så jag dels kan nytta ytan men också slippa tänka på vad som kan hända med slänten vid olika väderförhållanden… Högsta punkten är 160cm och så går längden som är på ungefär 10-12 meter neråt i höjd, där lägsta punkten är runt 1m. Sen är den en slänt ner mot huset som kan behöva hjälp. Jag har kikat på olika lösningar, och jag känner väl att jag behöver mer input och slutligen kostnadsförslag då vi trots allt har en budget att förhålla oss till. Jättetacksam för bollning och eventuella förslag!
Hej, jag har en backe på 30* mot garaget. Lagt marksten på och behöver foga. Innan hade jag fogsand mellan stenarna men det blev mycket påväxt. Undrar om det går bra att lägga stenmjöl 0-2 i stället. Mjuknar det inte i regnet? Räd att stenarna åker ihop nere i backen. Tack för svaret.
Hur hög rekommenderar ni att man bygger en fristående mur av Birka eller Bya? Bör man efter en viss höjd gjuta en sula under?
Hur förvarar jag min öppnade hårdfog för att senare kunna använda den i reparationssyfte?
Hur byter jag den vanliga fogsanden till hårdfog?
Hur använder jag fogsand?
Hur bred kan en fog vara då man använder er Starka hårsfog? Hur breda rekomenderat ni maximalt då man lägger tex Bradstone?
Hej, vi skall lägga om både garageuppfart, entré mot hus samt anlägga uteplats. Vi vill egentligen ha samma typ av platta överallt. Vilken är definitionen på ”körbar…60mm tjocklek?
Hej, jag ska lägga en mur med höjd ca 50 cm på min tomt. Jag hade tänkt mig Starka Stackstone eftersom den är dubbelsidig och ”svängbar”. Men jag skulle vilja ha en snyggare överdel än vad Stackstone erbjuder och då undrar jag om jag t ex kan använda stenar från Dolomitserien – ”Mursten toppsten” eller ”Flex toppsten” ? Både Stackstone och Dolomit verkar köra samma färgskalor (”Antracit 10” och ”Ljusgrå 12”).
Hej, Jag har precis lagt plattor på min uppfart och fyllde på med fogsand (ogräshämmande) med er produkt. Nu är det så när jag har sopat i det i fogarna så blev det en del spill på plattorna som har blekt det lite. Hur får jag bort det? Finns det någon medel för detta? Tack på förhand!
Går det att bli fakturerad som privatperson hos er?
Har ni belysningssten?
Hej Jag har hus i Sverige, men bor i Oslo. Har tänkt lägga några kvadrat marksten vid huset, och fick broschyr hos förhandlare i Tanumshede. Men utställningen inte öppen när jag var där. Har Starka någon förhandlare i Oslo-området, så jag kan kolla och bestämma sten där, innan jag beställer i Tanumshede?
Hej , Vi har en grå byasten från er som det nu kommit vita ” prickar”. Vet ni vad detta kan vara och hur vad man isåfall kan göra mot detta. Vi har haft stenen ca 8 år och den har aldrig sett ut så här.
Hej Har haft marksten liggande ute. Förra säsongen kompletterade jag en befintlig uppfart/gång. Nu är dessa stenar i helt olika skiftningar samt att kalkavlagringar har gjort de nylagda vita…. Finns det teknik för att jämna \”ihop\” dessa två omgångar av marksten ??
Hur mycket väger en Siena Storplatta?
Varför finns det olika belastningsklasser?
Varför måste jag motfylla framför stödmuren?
Varför skall man foggjuta i skarven mellan stödmurselementen?
Hur hög rekommenderar ni att man bygger en fristående mur av Birka eller Bya? Bör man efter en viss höjd gjuta en sula under?
Kan jag handla direkt från Starka?
Vilken typ av slamavskiljaranläggning behöver jag?
Hur mäts ett rör eller en brunnsring?
Hur lång leveranstid är det normalt på brunnar med håltagning, vallning (specialbrunn) ?
Går det att bli fakturerad som privatperson hos er?
Går det att få hjälp med håltagning till plastanslutningar?

Återförsäljare nära dig

Våra mark- och murprodukter säljs via Återförsäljare över hela landet. Våra återförsäljare är experter på Starkas sortiment och hjälper dig att hitta rätt produkt till det du eftersöker. Hitta en återförsäljare nära dig här.

Så har andra gjort

Här finner du allt från vackra trädgårdsgångar och härliga uteplatser till praktiska garageuppfarter. Låt dig inspireras inför nästa kreativa projekt!