Intervju med Johan Lindau, VD och Design Manager Blå Station

Bild: Kimme Persson

"Jag har alltid undrat varför så få utnyttjar betongens fantastiska egenskaper till att skapa mjuka, organiska former"

– Jag har själv vår betongfåtölj Oppo framför mitt hus. Den är också ett samarbete med Starka. Många som går förbi kommer med glada kommentarer. Jag sitter ofta i den och väntar på familjemedlemmar som är lite långsammare än jag, skrattar Johan Lindau.
Blå Station i Åhus är en av landets mest erkända möbel- och designföretag. Det startades 1986 av Johans pappa Börge Lindau, legendarisk designer. De internationella priserna är många genom åren.
– Vi har alltid jobbat på vårt eget sätt. Istället för att – som många av våra kollegor – låta hundratals designers komma med förslag, ger vi vår designbrief till ett handplockat team. Ingen blir besviken och samarbetet blir tryggt, nära och konstruktivt, förklarar Johan.

Hållbar tillverkning och transport
Ett av många exempel på sådana projekt är succén med Blå Stations modulsoffa BOB.
– Jag utmanade två av landets främsta designers att skapa en maximalt flexibel lösning med så få komponenter som möjligt.
Stefan Borselius och Thomas Bernstrands smarta lösning med formrena moduler om 26 cm ger inte bara ett nästan obegränsat antal kombinationsmöjligheter.
– BOB är också ett genomtänkt och miljömässigt hållbart alternativ när det gäller tillverkning och transport.

Mjuka trafikhinder
Idén att även tillverka BOB i betong för offentlig miljö väcktes på en möbelmässa.
– Jag började diskutera med Maria Nilsson från Starka. Vi pratade bland annat om behovet av skyddande trygghetsbarriärer i stadsmiljö, detta i skenet av senaste årens terroristangrepp.
Johan berättar att Starka tog den inte helt okomplicerade designresan på stort allvar. Det krävdes ett nära samarbete med designteamet och en ömsesidig förståelse för varandras kompetens.
– Vi är oerhört nöjda med resultatet. BOB:s bulliga former lyckas mjuka upp ofta stela och anonyma miljöer. Sofforna kan bli hur korta eller långa som helst och det går verkligen att möblera med dem.
Förutom att BOB också skärmar av och skyddar från trafik och fara har den ytterligare en klar fördel.
– Det är ju ingen större risk att någon bär iväg på den, avslutar Johan.