2015-10-14

Starka Betongelement stolt leverantör och montör till Kv. Pilgrimen i Växjö

Starka Betongelement kommer att leverera och montera stommar och väggar till Kv. Pilgrimmen i Växjö. Lägenheter fördelade på tre hus.

Växjöbostäder har beslutat att bygga 54 nya hyresrätter i kvarteret Pilgrimen på Södra stationsområdet (mellan Drottninggatan och Södra Järnvägsgatan). Det blir lägenheter i olika storlekar med en gemensam innergård. Kvarteret får namnet Pilgrimen och inflyttning beräknas ske i slutet av 2017. 

LBE arkitekter har ritat och Starka är stolt leverantör och montör av betongfasader, väggar m m. Montaget kommer att starta i februari.

Starka kommer att leverera och montera 3320 kvm (182 st) Sandwichelement. 1080 kvm ska vara med ingjuten fasadtegel och de övriga 2240 kvm är Sandwichelement med rollad yta.

Gråväggar 3800 kvm, HD/f 2900 kvm, RDf 1350 kvm samt balkonger, pelare, balkar och trappor.

Betong har lång livslängd och är i praktiken nästan underhållsfritt. De ljudisolerande egenskaperna är mycket bra och betong ger ett jämnt och behagligt inomhusklimat utan fukt och en jämn inomhustemperatur över hela året. Behagligt svalt på sommaren – behagligt varmt på vintern.

Vad gäller brandsäkerhet har betong mycket fördelaktiga egenskaper och man kan i stort sett alltid dimensionera för alla behov av brandmotstånd. Betong också är ett av de mest miljövänliga byggmaterialen. Detta tack vare de låga drift- och underhållskostnaderna och möjligheten till krossning och återanvändning. Ny forskning visar också att betong binder koldioxid från luften, vilket hjälper till att motverka växthuseffekten. Då betong enbart innehåller oorganiska material är det beständigt mot fukt och mögel.