2016-04-22

Metropol, Radisson Blu Hotel i Helsingborg nominerat till Svensk Betongs arkitekturpris Prefab

Ett nytt kvarter har byggts på Konsul Perssons plats i stadsdelen Söder i Helsingborg.
Bygget omfattar två huskroppar i sju respektive tio plan som har gett plats för hotell, filmstad, kontor och bostäder. Midroc Property Development är byggherre för det kvarteret Metropol. Hotelldelen är i sju plan där har Starka uppfört betongstommen som bl a består av 8000 m² vita sandwichfasader, massiva betongväggar, 15 000 m² håldäck samt stålkomplettering. 

Peter Weidemanis, VD på Starka minns hur väl projektet utfördes. Vår tillverkning av de vita fasaderna fungerade perfekt och vi är helnöjda med resultatet. Montaget gick också väldigt bra trots de väldigt trånga förutsättningarna i kvarteret. Samarbetet med beställaren Allbygg i Helsingborg har varit klockrent och vi är jätteglada för nomineringen och håller alla tummar. 

Metropol, Radisson Blu Hotel

Arkitekt: Horisont Arkitekter
Byggherre: Midroc Projects

Vid Konsul Perssons plats i Helsingborg ligger kvarteret Metropol, ett hotell, som avslutar den länge oavslutade platsen mot väster. Byggnaden har en enkel och självklar uppbyggnad; underst två våningar med hotellfoajé, restaurang samt kontor klädda med keramiska plattor. Över det fem våningar med 205 hotellrum.

Hotellrumsvåningarna har en stram och repetitiv fönstersättning i en yta av sammanflätade ljusa betongelement, där skarvarnas placering och utformning ger karaktär till fasaden. Betongelementen är infärgade vita och utförda med skarpa kanter och djupt liggande fönster.

Arkitekten har skickligt lyckats att med proportioner och detaljer ge den rationella hotellfasaden både rytm och skärpa. På hotellets överbyggda innergård reser sig en utrymningstrappa, även den av prefabricerade betongelement. Trappan är mycket elegant med sitt smidesräcke och dess skärpa och detaljer länkar till byggnadens exteriör.

Juryn bestod i år av arkitekterna Petra Gipp, Joakim Lyth och Trine Amundsen. 

Prisutelning sker den 1:e juni. 

Läs mer på betongs hemsida: http://betong.se/2016/04/och-de-nominerade-%C3%A4r