2015-07-02

Ny fin Nominering till ”vårt” Glashus i Lerum

Förbos hyreshus Höjdpunkten i Norra Hallsås har nominerats till ett prestigefullt arkitektpris från Sveriges Arkitekter Västra Götaland. Det är arkitektfirman Nordmark och Nordmark som har ritat huset.

Stomentreprenaden utfördes av Starka Betongelement och stommen består av bärande sandwichfasader, bärande innerväggar i massivbetong, håldäcksbjälklag, trappor och balkonger i betong.

Förbos hyreshus Höjdpunkten är en av fyra byggnader som nomineras, för att det är ett hyresbostadsprojekt som lyckas stå ut i en genre som annars präglas av likriktning. De övriga nominerade är Saluhallen i Kville, Bastun i Jubileumsparken och Island Houses i Styrsö.

Arkitekten Josefina Nordmark från Nordmark och Nordmark har inspirerats av omgivningens bergsformationer. Höjdpunkten har en oregelbunden form som förändras beroende på vilket håll det betraktas från.

Den effekten har även fångats i betongfasaden där återvunnet glas har gjutits in. Fasaden skiftar karaktär med årstid och väder. Husets åttakantiga form ger bostäder med utblickar åt flera håll och alla har nära kontakt med naturen.

Den ovanliga formen på husen i kombination med en effektiv planlösning ger rum som öppnar sig mot utsikten med spännande vinklar.

Det är andra gången på två år som Höjdpunkten blir nominerat för ett arkitekturpris. 2013 nominerades huset till Sveriges Arkitekters Bostadspris.