2015-05-29

Begränsa inte fantasin – en hyllning till Betong

Från år 120 till 2014

Sedan Pantheon i Rom, uppförd år 120 av kejsare Hadrianus, har betongen besuttit en intresseskapande och kvalitativ grund inom byggnadskonsten.

Sedan uppförandet har templet varit i bruk och idag används det som kyrka.

Idag stoltserar betongen med att tydligt utgöra en framträdande del av den moderna stadsbilden – både i en nivå där du får lyfta blicken en aning och i en där du istället får sänka den. Vi bygger högt, lågt och djupt. Höga komplex – bostäder, broar, arenor och kontor; lite lägre projekt… marksten, murar, betongkonst och annan dekoration.

Eller varför inte ännu längre ner – vatten- och avloppsrör som ligger långt under marken.

Fördelarna med betongen som material är flera. Inte bara de rent kvalitativa fördelarna bör framhållas utan även de miljömässiga och estetiska. Imponerande konstruktionsutmaningar som hela tiden utmanar materialet men där triumfen över dess mångfald av fördelar hela tiden aktualiseras. Endast fantasin begränsar möjligheterna.

Det är nu drygt 1 900 år sedan Pantheon uppfördes. Fördelen med betong är att om ytterligare 1 900 år kommer materialet vara både exakt detsamma som det alltid varit. Men samtidigt också helt nytt. Med nya kvalitetsmässiga fördelar, nya utmanande kreativa formgestaltningar och miljöfördelar som tagits ännu fler steg i rätt riktning.