Vinterskötsel av marksten och plattor

Vinterskötsel av marksten och plattor

Ska det verkligen behövas? Svaret är ja. Genom att ha förståelse för vilken påverkan kyla, snö och halkbekämpning har på din marksten kan du enkelt undvika att skada betongen i onödan. Om du ger dina plattor lite extra kärlek redan från första vintern, kan du räkna med att de kommer att förgylla din trädgård eller uppfart mycket längre än om du inte vårdar dem. Här kommer fyra tips för dig som vill ha välmående marksten!

1

Håll snön borta med plastskyffel

Låt snöskyffeln med metallkant stå kvar i förrådet i år. Med en skyffel i plast riskerar du inte att skada betongplattorna, vilket är lätt hänt med metallens vassa kanter. Det gör att du undviker repor i betongen.

2

Mindre salt, mer halksand

Vi rekommenderar att inte salta uppfarten och gångarna i trädgården. När saltet når markplattans betongyta är det lätt hänt att frätskador uppstår. Det kan medföra att plattorna blir sköra och mer porösa än tidigare. Vid isbildning kan det dock vara rent nödvändigt att använda salt. Se då till att göra det med måtta för minimal åverkan på betongen. En (1) del salt till fyra delar vatten räcker!

3

Undvik medel för avisning

Isavvisande medel må göra susen mot just is, men de kan göra mer än så. Har du otur angriper medlet cementpastan som binder ihop betongen i plattorna, och det kan i värsta fall innebära att markbeläggningens ytfinish fördärvas. Använd hellre lite salt och mycket sand i den mån det går. Det mår inte bara plattorna bättre av, husdjurens tassar och miljön också!

4

Underhåll din markbeläggning regelbundet

Se till att du och din vinterskötsel har makten över vintervädret. Det är lättare att hålla betongplattorna i fin form om du skottar och halkbekämpar kontinuerligt. Då är risken mindre att besvärlig is sätter sig på betongen. Dessutom får du bra motion på köpet! Och du, glöm inte att skölja av biluppfarten när tillfälle ges, så att du får bort allt salt som ofta lossnar från hjulhusen på bilen när den står parkerad.

Fråga återförsäljaren!


Hos våra återförsäljare får du mer tips och råd om du tar hand om marksten och plattor på bästa sätt. Du hittar din lokala återförsäljare i sökfältet här under. För information om våra produkter inom marksten och plattor, klicka här.

Sök återförsäljare