Trendspaning

Trendspaning med Madeleines Trädgård

Nu grönskar det i Sverige och trädgårdssäsongen är i full gång! Hemägare drömmer om en vacker uteplats, doftande blommor och långa sköna grillkvällar. Det är fullt på plantskolornas parkeringar och det fejas för fullt i varje trädgård. I mitt jobb möter jag många olika typer av trädgårdsägare. En del vill skydda sin tomt från insyn, andra drömmer om grönskande växthus och några andra om större parkeringsplats. Här listar jag 8 heta trädgårdstrender!

TRÄDGÅRDSTRENDER

1. Inne flyttar ut

Sommaren är verkligen kort, och vi svenskar vill maximera varje sekund! Vardagsrummet flyttar i allt större utsträckning ut i trädgården. Där man tidigare hade ett enklare café-set står nu ofta lounge-grupper med kuddar och plädar. En tydlig trend är att man tar inredningen ännu längre med t. ex. öppna eldar för att skapa den där mysiga känslan som håller i sent på kvällarna. Här kurar vi upp oss med familj, vänner och kanske en iPad istället för vid tv:n i vardagsrummet!

Bild: Pinterest

1 av 8
TRÄDGÅRDSTRENDER

2. Lär av proffsen

För att undvika felaktiga växtval, dåligt underarbete och generella planeringsmissar som leder till att man måste göra om trädgården inom kort så anlitar allt fler proffshjälp. Trädgårdsdesigners är eftertraktade och genom att anlita en så upplever många att de får en hållbar trädgård för framtiden. Här ber många om en långsiktig plan, där förändringen av trädgården kan göras i etapper. Trädgårdsdesignern hjälper till att planera in belysning, vatten och andra smarta lösningar som verkligen kan lyfta en trädgård både på kort och lång sikt!

Bild: madeleinestradgard.se

2 av 8
TRÄDGÅRDSTRENDER

3. Garden goes tech

Modern teknik underlättar trädgårdsarbetet, vilket är uppskattat av många. Men tekniken skapar också förutsättningar för en mer hållbar miljö. Många smarta system som utvecklas nu gör till exempel att en app i din telefon säger till när rabatten behöver vattnas, istället för automatisk vattning på timer som var väldigt vanligt för bara några år sedan. Många skaffar numera också robotgräsklippare vilket är det absolut smartaste man kan ge sin gräsmatta. Tack vare det frekventa klippandet gödslas gräsmattan regelbundet av ”klippet” och man behöver inte använda annan gödsling. Spill och resursslöseri begränsas tack vare modern teknik! Här har vi bara sett början, fler smarta produkter utvecklas hela tiden för att underlätta skötsel och samtidigt gynna miljön.

Bild: madeleinestradgard.se

3 av 8
TRÄDGÅRDSTRENDER

4. Som du sår ska du skörda

Att odla sina egna kryddor, grönsaker och frukt är något som stadigt ökat under de senaste åren och den trenden ser ut att hålla i sig. Allt från att bara ha en egenodlad kryddhylla till ordentliga pallkragar, trädgårdsland och växthus! Lägg gärna till en året-runt-odling av microgreens inomhus så har du inte bara försörjning av grödor utan är också så trendig man bara kan bli! Det är en väldigt härlig känsla att skörda det man själv sått, och inte sällan beskriver många processen som nästan meditativ. Du kan också själv se att dina växter inte besprutats av hälsofarliga medel, utan vet att det du äter är bra både för dig och naturen!

Bild: madeleinestradgard.se

4 av 8
TRÄDGÅRDSTRENDER

5. De goda växterna

Det går inte längre att enbart tänka estetik när vi planerar rabatterna och övriga delar av trädgården. Vi måste tänka på den lokala floran och faunan och plantera sånt som gynnar pollineringen. Det här vet allt fler och söker aktivt de växter som lockar till sig t ex bin och fjärilar. Förutom det ser man till att ha en lång blomning, från tidig vår till sen höst vilket även det påverkar vår miljö positivt. Inte sällan går estetik och miljövänlighet hand i hand här, det vi människor gillar att se och dofta på gillar oftast bina också. Alla drömmer väl om en trädgård som prunkar från vår till höst, full av goda dofter och vackra färger! Titta gärna på växternas etiketter, oftast står det vilka som dessutom drar till sig de viktiga bina också!

Bild: madeleinestradgard.se

5 av 8
TRÄDGÅRDSTRENDER

6. Solen ger energi på flera sätt!

De flesta fokuserar på solstolen när de tänker sommar, men solen gör ju så mycket större nytta än så! Att tänka ett steg längre när man planerar sin trädgård är klokt och något som allt fler gör. Poolhuset får solpaneler för att försörja det och poolen med energi. Och trädgården får belysning med solcellslampor istället för eldrivna. Man sätter ut en regnvattentunna att använda till bevattning av sina växter istället för att slentrianmässigt använda vattenutkastaren på huset. När man ändå gör om parkeringen kan man lika gärna dra fram el till muren intill för att möjliggöra laddning av framtida elbilar. Det finns många små knep som man kan ta till för att vara snäll både mot miljön och sin egen plånbok!

Bild: Pinterest

6 av 8
TRÄDGÅRDSTRENDER

7. Sten, betong, stål eller trä?

Den kloke trädgårdsägaren tänker långsiktigt med sina materialval. För några år sedan var det ofta givet att pooldäcket skulle vara i trä, men trenden går emot att man väljer sten eller betong istället. Sten innebär ibland en dyrare investering i material och arbete, men i utbyte håller det längre och är stilmässigt tidlöst. Ofta söker man också en kombination av olika material för att skapa dynamik i trädgården, som sten eller betong i kombination med trä. I sluttande trädgårdar väljer man att terrassera med hjälp av murar i olika material för att undvika leriga eller torra slänter. För uppfarter och parkeringar väljer man allt oftare att lägga sten och betong istället för att asfaltera, som man med åren sett leder till sprickor och vattenbildning. Att blanda olika material, texturer och färger i en trädgård kan skapa olika rum och personlighet för din trädgård!

Bild: schwimmbad.de

7 av 8
TRÄDGÅRDSTRENDER

8. Staycation

De flesta av oss vet att våra resor påverkar miljön negativt. Därför planerar många om sina semestrar och gör sin trädgård till en plats för avkoppling och vila. Allt fler bygger den där poolen man tidigare bara fantiserat om, med tillhörande poolhus och utekök. Här skapas stora generösa ytor för umgänge med familj och vänner, och en del av uteplatserna görs under tak för att skydda mot sommarregn. Här spenderar man sina somrar istället för att åka till Medelhavet, samtidigt som man höjt sitt värde på fastigheten. Staycation är en win-win för miljö och plånbok, och fler och fler söker sig till den trenden.

Bild: madeleienestradgard.se

8 av 8

Besök gärna Madeleines Trädgård

Klicka för större bild

http://madeleinestradgard.se/